Povratak

Tigrica gricka kućno bilje | Pravilna prehrana papigica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papigu tigricu. Muško je i star je 9 mj. Zadnjih par mjeseci mi stalno ide na cvijeće i jede lišće cvjetova. Zanima me da li je to zbog nedostatka vitamina? Kad je bila sezona salate redovito je dobivao mali listić kristal salate, ali sad preko zime nije. Da li je moguće da mu fali salate pa u zamjenu jede cvijeće? Hvala unaprijed na odgovoru. Marijana

O: Papige se u prirodi hrane raznovrsno, a to podrazumijeva različite sjemenke, plodove drveća, pupove i različite orašaste plodove. Papige koje žive  kao kućni ljubimci imaju iste prehrambene potrebe kao i divlji srodnici. Treba im omogućiti raznovrsnu prehranu da bi na taj način dobile sve potrebne  hranjive tvari. Osim svježe vode koja mora stalno biti na raspolaganju, papigi treba ponuditi mješavine sjemenja ( proso, ljuštena zob, itd.).  

Pored zrnaste hrane, tigricama se može dodavati i zelena hrana, u koju spadaju voće, povrće i trava, ali ne više od 2 do 3 puta tjedno. Ovu vrstu hrane treba uvoditi postepeno i davati u malim količinama da ne bi došlo do pojave probavnih smetnji. Zelena hrana ima u sebi veliku količinu vitamina i minerala, pa je dobra kao dopuna osnovnoj zrnastoj hrani. Od povrća tigrice mogu jesti blitvu, brokulu, svježu ciklu, kuhani grašak, krastavac, mrkvu, papriku, rajčicu, salatu (radič, endivija), špinat... Tigrice od voća smiju jesti ananas, banane, borovnice, breskvu, dinju, grožđe, jabuke, kruške, kivi, šljive, a od ostalog bilja listove maslačka i peršuna, vlasac, kopar, neven i  bosiljak. Osim navedene hrane, ptici možete davati i neki od vitaminsko-mineralnih pripravaka koji se dodaju u vodu ili hranu. Voće, povrće i bilje koje nudite svojoj papigi mora biti svježe, nešpricano, dobro oprano i dobro posušeno te ne smije stajati u kavezu dulje od nekoliko sati kako ne bi došlo do kvarenja i posljedičnog trovanja papigica.

Teško je reći gricka li Vaša papiga cvijeće i listove zbog toga jer joj nešto nedostaje ili to radi zbog znatiželje.  Savjetujem Vam da joj onemogućite pristup teglama sa cvijećem jer je većina sobnog bilja otrovna za ptice, ali i za druge životinje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr